نحوه صحیح نور پردازی در محیط کار
۱۰ اشتباه بزرگ در محیط کار:
۶– نحوه صحیح نور پردازی در محیط کار
ممکن است در محل کار روی صندلی و میز استاندارد در حال کار کردن باشیم و دچار مشکلاتی مانند عدم تمرکز، خستگی چشم، سردرد و سرگیجه شویم. این نکته خیلی جالب است که ما ۸۵% اطلاعات محیط را طریق بینایی دریافت میکنیم و باتوجه به اینکه بیشترین زمان روز را در محل کار سپری میکنیم، باید کاملاً به این مسأله آگاه باشیم که نور محیط ارتباط مستقیمی با بهداشت محیط کار دارد که از اهمیت بالایی برخوردار است.
اما به دلیل عدم آگاهی درخصوص اهمیت و نوع نورپردازی، متأسفانه خیلی از ما در محیط کار خود از این مشکلات رنج میبریم و بهداشت محیط کار را به درستی رعایت نمی کنیم. جالب اینجاست که در بیشتر مواقع دلیل این مشکلات را نمیدانیم.
در این بخش قصد دارم نکات مهمی در خصوص بهداشت محیط کار و عوامل تأثیرگذار منفی در اتاقهای کمنور بپردازم و راهنماییهای مهمی را ارائه بدهم.
اغلب وقتی وارد بسیاری از شرکتها میشویم متوجه عدم رعایت روشنایی ارگونومی در محیط کاری خواهیم شد که اغلب موجب مشکلاتی مانند نوع تایپ کردن و نگاه کردن ما بهمانیتور و نوع نشستن بر روی صندلی میشود. پس با این اوصاف، روشنایی ارگونومی بر خلاف تصور رایج، اهمیت زیادی دارد و بد نیست تا با نکاتی در این خصوص بیشتر آشنا شویم.
یکی از حساسترین اعضای بدن ما، چشمان ما هستند و اگر دچار آسیب شوند، احتمال بهبودی صد در صدی آن غیرممکن است. بیشتر اوقات ناراحتیهای چشمی در ساعتهای کار اتفاق میافتد و ناشی از علل گوناگون است. یکی از این علل عدم توجه به نور مناسب در محیط است.
طبق بررسیهای صورت گرفته از دفتر سلامت محیط وکار و وزارت بهداشت بر روی کارگاههایی که دارای ۱۰ نفر نیروی کار و بالاتر نشان داده است که ۱۸% کارگاهها فاقد روشنایی مطلوب بوده که در آنها ۱۶% کارگران در معرض روشنایی نامطلوب مشغول به کار هستند.
نور یکی از عوامل مهم فیزیکی است که وجود آن در تمام محیطهای زندگی و بهداشت محیط کار اهمیت ویژهای دارد و تأمین نور مناسب برای کار، مطالعه و یا تفریح یکی از اصول اولیه مدیریت تأمین سلامت به شمار میآید.
اگر نور درست واصولی در محیط در نظر گرفته شود باعث بهبود بهداشت محیط کار و دقت عمل در کار، انگیزه و علاقه بیشتر به کار، بالا بودن راندمان مسئولیت هاو کاهش آسیبهای مرتبط با چشم میباشد.
بنابراین آشنایی و تأمین نور مناسب در محیط کاری، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار میباشد. در همین راستا به نکاتی در این خصوص اشاره میشود که بسیار حائز اهمیت هستند:
۱– انجام معاینات چشم حداقل سالی یک بار صورت گیرد. بیماریهای شغلی مزمن هستند و در طول زمان اتفاق میافتند، بنابراین با انجام معاینات سالانه احتمال مشکلاتی بینایی را میتوانیم به حداقل برسانیم.
۲– استفاده از نور غیر مستقیم. استفاده از نورهایی که مستقیماً به محیط تابیده نمیشوند باعث کم شدن عوارض دید و جلوگیری از خیرگی چشم ما میگردند. این نوع نورپردازی محیط کار، سبب میشود که نور در تمام قسمتهای محیط مانند دیوارها و سقف پخش شده و بدین ترتیب به بهترین شکل فضا را روشن میکند.
۳– نور چراغهای روشنایی محیط باید مکمل نور روز باشند. از آنجایی که ما بیشترین زمان خود را در محیط کار هستیم، نوری که در این محیط مورد استفاده قرار میگیرد اهمیت بسیاری زیادی دارد. بهترین نوع نور در محیط، نورهای نزدیک به نور طبیعی هستند. بنابراین تا جایی که امکان دارد باید از ترکیب نور پس زمینه (بهتر است طبیعی باشد) و نور یک چراغ استفاده کرد و باید به این نکته دقت کرد که نور نباید از بالا بصورت مستقیم به سر تابیده شود زیرا فرد در زمان کار دچار سر درد میشود و همین امر مشکلات زیادی را برای او و سازمان به وجود میآورد.
۴– از ایجاد سایه دوری کنید. تا حد امکان از ایجاد سایه در محیط کاری دوری کنیم و سعی شود نور به نحوی مطلوب در تمام ابعاد فضا پخش شود.
۵– تنظیم نور محیط. بهتر است که نور محیط کار قابل تنظیم باشد تا حسب نیاز و باتوجه به زمان روز، شدت نور را کم و یا زیاد کنیم.
دیدگاهتان را بنویسید