بررسی خطرات مواد شیمیایی در لوزی خطر طبق استاندارد ۷۰۴(NFPA):
استاندارد ۷۰۴ NFPA (اتحادیه ملی آتشنشانی آمریکا) یک سیستم برچسبگذاری است که برای شناسایی خطرات مواد شیمیایی در محیط کار و زندگی استفاده میشود. این استاندارد خطرات را با استفاده از یک کد برچسب مشخص میکند که شامل رنگها و علامتهای گرافیکی است. یکی از علامتهای این استاندارد، لوزی خطر (Diamond Hazard) است که برای نشان دادن خطرات احتمالی مربوط به مواد شیمیایی استفاده میشود. در ادامه این مقاله به بررسی این علامت و معانی مختلف آن میپردازیم.
لوزی خطر چیست؟:
لوزی خطر چهارچوبی است که به صورت یک الماس ترسیم میشود. این الماس به چهار بخش تقسیم شده است که هر بخش نشاندهنده یک خطر خاصی است. هر بخش از الماس با یک رنگ و عدد مشخص میشود که هر کدام نشاندهنده نوع و شدت خطر مواد شیمیایی هستند. این رنگها و عددها عبارتند از: آبی (سلامتی)، قرمز (آتشسوزی)، زرد (انفجار) و سفید (خطرات خاص)
۱- رنگ آبی در لوزی خطر نشان دهنده چیست؟
بخش آبی (سلامتی): لوزی رنگ چپی است. رنگ آبی در لوزی خطر نشانگر خطرات مربوط به سلامتی است. این بخش اطلاعاتی درباره تأثیرات سمیت، تنفسی، آلرژیک و مزاحم بودن ماده شیمیایی را ارائه میدهد.
عدد صفر به معنی خطر نداشتن و عدد چهار به معنی خطر بسیار زیاد است.
۲- رنگ قرمز در لوزی خطر نشان دهنده چیست؟
بخش قرمز (آتشسوزی): رنگ قرمز در لوزی خطر نشانگر خطرات مربوط به آتشسوزی است. این بخش اطلاعاتی درباره خطرات احتمالی آتشسوزی و میزان قابلیت سوختن ماده را نمایش میکند. عدد صفر به معنی عدم قابلیت سوختن و عدد چهار به معنی قابلیت سوختن بسیار زیاد است.
زمانی که حریق اتفاق افتاد، باتوجه به نوع کلاس بندی حریق می توان خاموش کننده مناسب با آن را جهت اطفاء حریق استفاده نماییم.
۳- رنگ زرد در لوزی خطر نشان دهنده چیست؟
بخش زرد (انفجار): رنگ زرد در لوزی خطر نشانگر اطلاعاتی درباره تأثیرات محیطی و تحمل مواد شیمیایی را نشان میدهد. عدد صفر به معنی عدم تحمل و عدد چهار به معنی تحمل بسیار زیاد است. رنگ زرد در لوزی خطر نشانگر خطرات مربوط به انفجار است. این بخش اطلاعاتی درباره خطرات احتمالی انفجار و میزان قابلیت انفجار ماده را نمایش میدهد. عدد صفر به معنی عدم قابلیت انفجار و عدد چهار به معنی قابلیت انفجار بسیار زیاد است.
این لوزی درجهای از واکنش با هوای محیط، نور یا هر دو و درجه حساسیت ذاتی مواد به آزاد کردن انرژی توسط خود واکنش را نشان میدهد. آتش نشانان و پاسخدهندگان شرایط اضطراری از شمارههای این لوزی برای تعیین موارد زیر استفاده میکنند:
• منطقه باید تخلیه شود • اطفاء حریق باید از محل حفاظت شده انجام شود • در صورت نزدیک شدن به نشت یا آتش سوزی برای اعمال مواد خاموشکننده، باید احتیاط کرد.
۴- رنگ سفید در لوزی خطر نشان دهنده چیست؟
بخش سفید (خطرات خاص): ناحیه سفید لوزی خطر (خطرات خاص Specific Hazard) میتواند حاوی یکی از چندین نماد اعلان ویژه باشد که توسط استاندارد NFPA ۷۰۴ تعریف شده است. این نمادها دارای معانی خاصی هستند. برخی از این نمادها عبارتند از: OX: این نماد نشان دهنده اکسیدکننده است. وجود این نماد نشان دهندهای این است که مواد شیمیایی بدون منبع هوا نیز میتوانند بسوزند (به عنوان مثال، نیترات آمونیوم) W: این نماد نشان میدهد که مواد با آب به روشی غیرعادی یا خطرناک، میتوانند واکنش میدهند (مثلاً اسید سولفوریک) SA: این نماد نشان دهنده وجود یک گاز خفهکننده ساده مانند نئون در محیط است. این نماد همچنین برای سیستمهای خروج بخار دی اکسید کربن مایع و جایی که مقادیر زیادی یخ خشک در مناطق محدود استفاده میشود، نیز کارایی دارد.
ممکن است نمادهای دیگری را در منطقه خطر ویژه ببینید، اگرچه آنها به عنوان بخشی از استاندارد NFPA ۷۰۴ فهرست نشدهاند. این موارد میتواند شامل موارد زیر باشد:
• مواد خورنده یا به صورت نماد COR • اسیدها ACID • مواد قلیایی ALK • مواد بیولوژیکی BIO • مواد سمی POI • مواد رادیواکتیو RA or RAD • مواد برودتی CRY or CRYO
استفاده از لوزی خطر در شناسایی خطرات مواد شیمیایی به کاربران کمک میکند تا با مطالعه این علامت، خطرات محتمل را درک کنند و اقدامات ایمنی مناسب را انجام دهند. همچنین، این استاندارد برای آتشنشانان و تیمهای امداد و نجات بسیار مفید است.
با دیدن لوزی خطر، میتوانند درک سریع از خطرات مواد شیمیایی را داشته باشند و برنامههای عملیاتی خود را متناسب با آنها تنظیم کنند. نتیجهگیری: استاندارد ۷۰۴ NFPA و علامت لوزی خطر یک روش مؤثر برای شناسایی خطرات مواد شیمیایی است. با استفاده از این استاندارد و مطالعه لوزی خطر، افراد میتوانند بهترین تصمیمات ایمنی را در مورد مواد شیمیایی در محیطهای کاری و زندگی خود بگیرند.
دقت کنید که: • لوزی آتش باید در مواقع اضطراری که احتمال ورود امدادگران یا آتش نشانان وجود دارد، قابل مشاهده باشد. • لوزیهای آتش باید در محلهای مختلفی قرار داشته باشد. دو دیوار بیرونی یک تأسیسات یا ساختمان، هر ورودی به یک اتاق یا منطقه حاوی مواد شیمیایی باید دارای لوزی آتش باشند.
همچنین، این استاندارد به تیمهای امداد و نجات کمک میکند تا با سرعت و دقت بیشتر به خطرات مواد شیمیایی واکنش نشان دهند و اقدامات مورد نیاز را انجام دهند.
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
ممنون از شما بابت مطالب خوبی که در اختیار ما قرار میدید.
لطفا درخصوص اخذ مجوز صلاحیت کار اداره کار هم اطلاعات مورد نیاز رو اضافه بفرمایید
ممن از شما و تیم خوبتون
با عرض سلام و تشکر بابت پیام پرمهرتان
ممنون بابت پیشنهادی که مطرح شد
اطلاعات مورد نیاز درخصوص اخذ مجوز صلاحیت کار اداره کار در سایت قرار داده شده است. با کلیک بر روی عنوان نوشته شده وارد بخش اطلاعات مورد نیاز جهت اخذ صلاحیت ایمنی شوید.
ممنون از شما بابت مطالب خوبی که در اختیار ما قرار میدید.
لطفا درخصوص اخذ مجوز صلاحیت کار اداره کار هم اطلاعات مورد نیاز رو اضافه بفرمایید
ممن از شما و تیم خوبتون
با عرض سلام و تشکر بابت پیام پرمهرتان
ممنون بابت پیشنهادی که مطرح شد
اطلاعات مورد نیاز درخصوص اخذ مجوز صلاحیت کار اداره کار در سایت قرار داده شده است. با کلیک بر روی عنوان نوشته شده وارد بخش اطلاعات مورد نیاز جهت اخذ صلاحیت ایمنی شوید.