نحوه صحیح کار با ماوس

10 اشتباه بزرگ در محیط کار

3- نحوه صحیح کار با ماوس چگونه است؟

 

قطعا در زمان کار با رایانه تجربه درد در مچ و یا انگشتان دستتان را تجربه کرده اید. به همین خاطر شناخت بهداشت کار و عواملی که در زمان کار با رایانه میتواند این مشکلات را برای ما به وجود آورد بسیار مهم و حیاتی است. همانطور که می دانیم کار با رایانه در زندگی ما بسیار زیاد و جدایی از آن تقریبا غیرقابل تصور است. اکثر ما در خانه یا محیط کار از ماوس های ساده و ارزان قیمت استفاده می کنیم که این اشتباه بزرگی است. زیرا مهمترین وسیله برای کار با رایانه ماوس است. بسته به نوع کاری که انجام می دهیم و باتوجه به شرایطی که داریم باید ماوس مناسب را انتخاب و تهیه کنیم.

خیلی از افراد به ماوس به عنوان یک عنصر زیبایی روی میز خود نگاه می کنند، ولی ماوس‌های بسیار زیادی وجود دارند که با توجه به اصول ارگونومی طراحی نشده‌اند و ممکن است از ظاهر یکی از آن‌ها خوشتان بیاید و بخواهید آن را روی میز خود داشته باشید. اجازه بدید در این جا یک داستان را که برای یکی از دوستانم اتفاق افتاده بود برای شما تعریف کنم، این فرد بخاطر ظاهر زیبای ماوس کوچکی که سیم آن در داخل ماوس جمع می شد آن را تهیه کرده بود و از آن استفاده می کرد. اما بخاطر اینکه بصورت حرفه ای از ماوس برای کارهای گرافیکی و از جمله نرم افزار 3Ds Max استفاده می کرد بعد از مدتی دچار درد مفصل در انگشت های دست خود شد. بعد از تحقیق و بررسی و مشورت با پزشک توانست با تغییر ماوس کوچک و قدیمی خود با ماوس مناسب این مشکل را برطرف کند.

از جمله مشکلاتی که استفاده از ماوس نامناسب و عدم توجه به بهداشت کار برای دستان ما به وجود آورد می توان به درد، ناتوانی و لرزش، بی‌حسی ساعد و دست اشاره کرد که نخستین نشانه‌های فشار بیش از حد به تاندون‌ها و عصب‌ها به دلیل انتخاب ماوس نادرست هنگام کار با رایانه است و در بعضی موارد میتواند باعث تغییر شکل اسکلت بدن شوند. اگر بیشترین زمان روز را پشت رایانه کار می کنید لازم است ماوسی را تهیه کنید که در دست شما راحت باشد، بهداشت کار در زمان استفاده از آن رعایت شده باشد و از کار کردن با آن لذت ببرید. ماوس‌ها با طراح‌های مختلفی در بازار وجود دارد، از ماوس‌های ساده تا ماوس‌هایی با اشکال عجیب و غریب، که باید از بین آن‌ها راحت‌ترین ماوس را برای خود انتخاب کنیم.

 

در خصوص استفاده از ماوس به این چند نکته توجه کنید:

  • حتما مچ دست و ساعد بایستی دارای تکیه گاه باشند. مچ دست و ساعد باید روی میز قرار بگیرند و زاویه دست روی میز باید زاویه 90 درجه باشد.
  • در زمان کار با ماوس باید از پد ماوس طبی استفاده شود. این پد ها دارای یک بالشتک در پایین پد هستند که مچ دست روی آن قرار می‌گیرد. و می تواند بسیار مفید باشد زیرا باعث عدم آسیب دیدگی مچ دست می شوند.
  • از کلیدهای میانبر صفحه کلید به جای استفاده از ماوس کمک بگیرید. به عنوا مثال به جای کلیک راستcopy و کلیک راست paste از کلیدهای ترکیبی ctrl+c و ctrl+v استفاده کنیم.
  • زمان خرید ماوس به سایز آن توجه دقت زیادی کنید. برای کارهای حرفه‌ای‌ تا جایی که امکان دارد از ماوس‌های کوچک دوری کنیم، زیرا کنترل ماوس کوچک سخت است و به همین دلیل در زمان کار دقت ما کاهش پیدا می کند، سریعتر خسته و کلافه می شویم و در نتیجه کیفیت نهایی کار پایین می آید. اما اگر برای استفاده عادی و روزانه از ماوس استفاده می کنیم می توانیم با سایز دلخواه آن را انتخاب کنیم.
  • وزن ماوس بی سیم با ماوس سیم دار متفاوت است. معمولا ماوس های بی سیم به دلیل داشتن باتری و برد اضافه در آن، نسبت به ماوس های سیم دار وزن بیشتری دارند. بنابر این در زمان استفاده زیاد از ماوس های بی سیم اگر به این نتیجه رسیدیم که انگار روی میز یک تکه آجر را جابجا می کنیم نباید تعجب نکنیم.
  • استفاده بیش از حد از ماوس و کی برد احتمال آسیب دیدگی دست ها را افزایش می دهد.. با انجام یکسری تمرینات و حرکات چرخشی مچ دست و حرکت دادن دست ها، احتمال این آسیب ها را به حداقل می رسانیم.

 

با رعایت بهداشت کار و نکاتی که در این مقاله گفته شد، میتوانیم تا حد قابل ملاحظه ای از مشکلاتی که استفاده از ماوس می تواند برای ما به وجود بیاورد و باعث مشکلات مربوط به بهداشت روان در محیط کار شود جلوگیری کنیم زیرا باعث افزایش راندمان کار و سلامت ما می شود.

دیدگاهتان را بنویسید