پریود مهمترین عامل در خودکشی زنان
طبق بررسیهای انجام شده، سالانه بیش از ۱۶ میلیون نفر در دنیا اقدام به خودکشی میکنند که از این تعداد، ۸۰۰ هزار نفر جان خود را از دست میدهند. به این معنا که در هر ۴۰ ثانیه، یک مورد از خودکشیها منجر به مرگ میشود. اما قسمت قابل توجه این آمار، مربوط به بانوان است.باتوجه به رقم بالای خودکشی در جهان و مخصوصاً در جامعه زنان، سازمان بهداشت جهانی، خودکشی را به عنوان یک معضل بزرگ در زمینه بهداشت عمومی اعلام کرده است و مجموعهای از پژوهشها را به منظور بررسی این موضوع و تهیه لیست فاکتورهای مؤثر در بحث خودکشی انجام شده است.
در این لیست سندروم پیش از قاعدگی (premenstrual syndrome) که مخفف PMS میباشد به عنوان یکی از مهمترین دلایل خودکشی در زنان اعلام شده است.
سندروم پیش از قاعدگی:
PMS سندرومی است که بیش از ۷۵% از بانوان قبل از پریود شدن تجربه میکنند. این سندورم بر احساسات، سلامت جسمی و رفتار یک زن در روزهای خاصی از چرخه قاعدگی، به عبارتی درست قبل از شروع قاعدگی، تأثیر میگذارد. این علائم ۵ تا ۱۱ روز قبل از قاعدگی شروع میشود و به طور معمول با شروع آن از بین میرود. بسیاری از محققان معتقدند که این امر به تغییر سطح هورمونهای جنسی و سروتونین در ابتدای چرخه قاعدگی مربوط است.
سطح استروژن و پروژسترون در زمانهای خاصی از ماه افزایش مییابد. افزایش این هورمونها میتوانند باعث تغییرات خلق و خو، اضطراب و تحریکپذیری میشوند. استروئیدهای تخمدانی فعالیتهایی را در قسمتهایی از مغز که با علائم قبل از قاعدگی مرتبط است، تعدیل میکنند.
برخی از علائم این سندروم عبارتند از:
نفخ و درد شکم، آکنه، ولع مصرف مواد غذایی به ویژه شیرینی جات، یبوست، اسهال، حساسیت به نور یا صدا، تحریکپذیری، تغییر در الگوی خواب، اضطراب، افسردگی و طغیانهای احساسی
این علائم در ۸% زنان مبتلا به PMS خیلی شدیدتر از باقی زنان است که اصطلاحاً به آنها PMDD که مخفف Premenstrual Dysphoric Disorder) )یا PMS افراطی میگویند.
و نکته مهم و اساسی این است که طبق گزارشات سازمان بهداشت جهانی، ۳۰% از زنان مبتلا به PMDD به علت بارروانی شدید قبل از پریود شدن، اقدام به خودکشی میکنند.
اما راهکار مقابله با این بحران چیست و به چه روشهایی میتوانیم این معضل را به حداقل خود برسانیم؟
بر اساس مقالات منتشر شده در سالهای اخیر، ورزش منظم به طور قطع، تأثیر قابل توجهی در کنترل و حتی درمان PMS و PMDD دارد.
و حالا سؤال اینجاست که دلیل ارتباط ورزش منظم با رفع این مشکل چه میتواند باشد؟
به دو دلیل جواب این سؤال داده شده است:
۱- سروتونین: یک ماده شیمیایی در مغز و روده است که بر روحیه، احساسات، افکار و خلق و خوی ما تأثیر میگذارد. ورزش سطح سروتونین را در بدن افزایش میدهد و علائم روانی ناشی از پریودی را کم میکند.
۲- پروستاگلاندینها: یک واسطههای شیمیایی در بدن هستند. این مواد شیمیایی طبیعی، در تولید مثل و همچنین در تولید و رفع التهاب نقش دارند. زمان ورزش، با کاهش التهاب بدن و افزایش سطح پروستاگلاندینها به بهبود علائم جسمی ناشی از پریودی کمک میکند.
و در آخر اینکه آمار خودکشی ناشی از PMDD کم نیست، لطفاً با آگاهیرسانی در این خصوص تا حدی که میتوانیم جلوی این چرخه معیوب را بگیریم.
دیدگاهتان را بنویسید